Harri Hertell

Kuva Sara Vallioja

Harri Hertell (s.1985) on helsinkiläinen runoilija, spoken word –artisti, dj ja kulttuurituottaja (AMK). Spoken word –artistina Hertell tunnetaan mm. dub poetry -yhtye Dubroksen sekä Hertell & Hertell -duon keulahahmona. Keväästä 2016 lähtien Hertell on myös kiertänyt esiintymässä uuden Hertell, Rinne & Norvio -projektin kanssa.

Hertell tiedetään parhaiten perustamastaan Helsinki Poetry Connection -kollektiivista, joka kahdeksan toimintavuotensa aikana on ollut vahvasti vaikuttamassa suomalaisen lavarunouskulttuurin syntyyn.

Hertell on kirjoittanut neljä runoteosta, joista viimeisin on Maisema ennen sadetta (Sammakko, 2016). Kirjan teemoja ovat mm. isyys, odotus ja ihmisen suhde luontoon.

Hertellin runoutta on käännetty englanniksi, saksaksi, espanjaksi, tsekiksi, ranskaksi, puolaksi ja katalaaniksi. Lisäksi Hertellin runoutta on julkaistu useissa antologioissa sekä kirjallisuuslehdissä.

Parhaillaan Hertell esiintyy aktiivisesti ja työstää samaan aikaan uutta spoken word -materiaalia sekä viidettä runokirjaansa. Keväällä 2017 Savukeidas julkaisi Hertellin ensimmäisen tietokirjan, Lavaruno-oppaan, joka käsittelee laajasti suomalaista lavarunokulttuuria.

Esiintymisten ja luovan työskentelyn ohella Hertell vetää myös lavarunoustyöpajoja, joiden myötä hän on käynyt levittämässä runouden ilosanomaa mm. kouluissa, nuorisotaloilla, kirjastoissa sekä vankiloissa. Vuosien saatossa myös useat Euroopan lavarunoareenat ovat käyneet Hertellille tutuksi.

Harri Hertellin Facebook-sivu: https://www.facebook.com/HarriHertell2013
Harri Hertellin runomusiikkivideo Move on!: http://www.youtube.com/watch?v=EPMT2HovO-0